Instituut Clingendael traint diplomaten

Het internationaal instituut Clingendael in Den Haag is vermaard. Vermaard vanwege de opleidingen en trainingen die er gegeven worden aan diplomaten en aankomend diplomaten. Deze opleidingen kenmerken zich door de nauwgezetheid waarmee (aankomend) diplomaten worden getraind in de do’s en dont’s in de internationale diplomatie. Veel ambassadeurs en staffunctionarissen verbleven langere tijd in het Haagse om er een stevig fundament te leggen voor een carrière als ambassadeur of een andere hoge positie aan een ambassade. Niet alleen Nederlandse diplomaten worden er getraind. Vanuit de hele wereld worden mensen gestuurd om de fijne kneepjes van het vak te leren. Helaas geeft het volgen van de lessen aan het gerenommeerde instituut geen garanties voor ethisch gedrag. Al helpt een goede opleiding wel degelijk. Bij het succesvol en ethisch juist in gang zetten van een mooie carrière in de internationale wereld van de diplomatie.

Is het eigenlijk wel goed dat er zoiets als een diplomatieke status bestaat?

Hier kunnen we volmondig ja op antwoorden. In steeds meer landen is het nagenoeg onmogelijk geworden om zonder een dergelijke status te kunnen werken. Een Nederlander die werkt in het buitenland zou anders zomaar opgepakt kunnen worden in een buitenland met andere regels. Vooral als het gaat om de belangen van Nederlanders die in het buitenland in de problemen zijn geraakt. Een ambassade is dan een veilige haven. Diplomaten van de ambassade kunnen dan namens hen werken. Zonder dat ze daarbij zelf ook nog eens in de problemen raken. Laten we ook het baanbrekend werk niet vergeten dat soms kan worden verricht. Bij grote kwesties spelen de medewerkers van een ambassade regelmatig een grote rol. Juist de diplomatieke status biedt de bescherming om dan te kunnen werken zonder opgepakt te worden voor iets onbegrijpelijks door een buitenlandse autoriteit. Veel van dit belangrijke werk speelt zich achter de schermen af.

5 Situaties waarbij misbruik wordt gemaakt van een diplomatieke status

We zien en horen via de pers met enige regelmaat van misstappen door diplomaten. Laten we daarbij niet vergeten dat het overgrote merendeel van de diplomaten gewoon uitstekend werk verricht. Daarmee worden de belangen van landgenoten in hoge mate gediend. De onderstaande situaties zijn dus maar een kleine afspiegeling van wat zich werkelijk in diplomatenland afspeelt;

Recht of onrecht?

De belangen kunnen erg groot zijn om een beroep te doen op de diplomatieke status. Vrijwel altijd zwaarwegend en in het belang van individuen of soms zelfs een heel land. De enkele misstap die dan wordt begaan door individuele diplomaten moeten we daarom misschien maar gewoon accepteren als de andere kant van de medaille. Al blijft die wederkerigheid bij sommige landen soms moeilijk te verteren.

Als u juridisch advies nodig hebt of graag meer wilt weten over recht en onrecht, kunt u deze website bezoeken en contact opnemen met een specialist op dit gebied.