Loopbaan Personeel en arbeid

Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten lucht op

Loslaten van gedachten en emoties is niet altijd even makkelijk. Het betekent ook niet dat je altijd en alles moet loslaten. Wel is het belangrijk om je niet te lang blijven vast te houden. Dit kan op een gegeven moment namelijk zorgen voor lichamelijke klachten als huidklachten, buikpijn, hoofdpijn en longklachten. Maar ook geestelijke klachten kunnen ontstaan zoals vermoeidheid, slaapproblemen, geprikkeldheid en zelfs een burn-out. Je zit als mens snel vast in vaste patronen, zowel in denken als in doen. Loslaten en een nieuwe weg zoeken is weliswaar uitdagend, maar minder vertrouwd. Als je iets loslaat, ben je het immers kwijt. Toch kan dat ‘kwijtraken’ een verrassend positieve uitwerking hebben op je leven. De volgende tips zullen je helpen om te leren loslaten.

Stop met negatieve gedachten

Vaak blijven we hangen bij vervelende gebeurtenissen waardoor wraakgevoelens of schuldgevoelens opbouwen. Het is belangrijk om woede, schuld en verdriet achter je te laten, in plaats van haat plaats te maken voor de liefde, en de sleur van alledag te vervangen door een frisse aanpak. Zo kom je vrij van obesitas, overdreven ambities en onvervulbare wensen.

Focus je aandacht op wat je wél kunt veranderen

Bezig zijn met zaken die je niet kunt veranderen zorgt voor negatieve energie. Het kost veel energie, levert niets op en je voelt je er ongelukkig door. Zorg er daarom voor dat je je niet te lang blijft vasthouden aan dingen die in het verleden zijn gebeurd en niet kunt veranderen. Richt je aandacht daarom op datgene wat je wel kunt veranderen.

Zoek afleiding en neem tijd voor ontspanning

Vind je het moeilijk om los te laten omdat je zo verdrietig of boos bent door iets wat er in je leven is gebeurd? Zoek dan afleiding en zorg voor ontspanning. Neem tijdens je werk ook meer rust door meer pauzes te nemen. Zorg daarnaast dat je leuke activiteiten onderneemt met vrienden of familie.

Start met meditatie

Lukt het je met de bovenstaande tips niet om los te laten? Of wil je er nog beter mee leren omgaan? Een cursus meditatie kan je helpen om gedachten te kunnen loslaten en om te gaan met stress. Voor de sportievelingen is de cursus Meditatie Run ideaal.