Payroll

Payrolling interessant voor zzp’ers?

Is payroll interessant voor mij als zzp’er?

Het aantal zzp’ers in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen en in 2018 bedroeg dit aantal zelfs 1,1 miljoen. Natuurlijk is er weinig spannender en bevredigender dan het starten en runnen van een succesvolle onderneming, wat waarschijnlijk het grote aantal zzp’ers in Nederland verklaart. Echter, als u dan eindelijk de grote en spannende stap zet om een zelfstandige zonder personeel te worden, wilt u zich natuurlijk bezighouden met hetgeen waar het u allemaal om te doen was: ondernemen! Dit is precies waarom payrolling voor u als zzp’er uiterst interessant kan zijn. U wilt natuurlijk een scenario vermijden waarin u het merendeel van uw tijd besteedt aan administratieve zaken, het opstellen van facturen, achter achterstallige betalingen aangaan en uitzoeken hoe het precies zit met de afdracht van verschillende premies en belastingen. Uiteraard wilt u liever nieuwe opdrachten binnenhalen, uw klantenbestand vergroten en gewoon het werk doen waar u goed in bent en waar u zo veel van houdt dat u het heeft gemotiveerd om dit spannende nieuwe hoofdstuk in uw leven te starten. Met payrolling kan dat. We zullen nu zien hoe payrolling dit mogelijk maakt door de voornaamste voordelen hiervan voor zzp’ers te bespreken.

Voordelen wat betreft gemak en tijdsbesparing

Payrolling biedt zzp’ers eigenlijk twee ‘soorten’ voordelen. De eerste soort betreft gemak en tijdsbesparing. Het is namelijk zo dat als u als zzp’er in ‘loondienst’ bent bij een payrollbedrijf, dit bedrijf alle administratieve taken op zich neemt. U heeft bijvoorbeeld geen gedoe met facturen en hoeft zich geen zorgen te maken of u wel de juiste premies en belastingen afdraagt, omdat het payrollbedrijf dit allemaal voor u regelt. Zo combineert u het beste van twee werelden: de vrijheid van ondernemen als zzp’er en het gemak van in loondienst zijn! Tevens betekent het gebruik van een payrollbedrijf als zzp’er een stukje gemak als het gaat om uw eigen uitbetaling. U vindt uw eigen klanten en opdrachtgevers, zoals u gewend bent als zzp’er, maar vervolgens krijgt u het overeengekomen bedrag snel uitbetaald door het payrollbedrijf, zodra de opdrachtgever akkoord is gegaan. Het payrollbedrijf stuurt vervolgens een rekening naar uw opdrachtgever. Dit geeft u uiteraard ook een stukje zekerheid, doordat het payrollbedrijf het risico van niet betalende debiteuren op zich neemt, terwijl u aan het einde van de maand gewoon netjes uw geld ontvangt. Over zekerheid gesproken, dit brengt ons bij de tweede ‘categorie van voordelen’ die een payrollbedrijf u biedt als zzp’er.

Een stukje zekerheid

Vrijheid is natuurlijk erg mooi, maar op tijd uitbetaald worden is ook niet geheel onbelangrijk. We zagen in de vorige alinea al dat een payrollbedrijf u hier meer zekerheid in biedt. Misschien denkt u: Ach, mijn klanten betalen meestal toch wel op tijd en een weekje eerder of later, nou goed… Maar wat nou als u ernstig ziek wordt, of arbeidsongeschikt raakt, of werkloos? Tenzij u eraan gedacht heeft om hier (vaak prijzige) verzekeringen voor af te sluiten, ziet het er voor u als zzp’er in deze situatie niet zo best uit. Tenzij u natuurlijk gebruik maakt van een payrollbedrijf! Omdat u op die manier in zekere zin ook ‘in dienst’ bent, heeft u recht op alle sociale verzekeringen waar ‘normale werknemers’ aanspraak op kunnen maken (WW, ZW en WIA). Dus nogmaals: u combineert, door als zzp’er gebruik te maken van een payrollbedrijf, het beste van twee werelden. In dit geval dus de vrijheid om te ondernemen en de zekerheid wanneer er iets misgaat!

Ga voor gemak en zekerheid, zonder uw vrijheid te verliezen!

Zoals besproken in dit blog, biedt gebruik maken van een payrollbedrijf als zzp’er u het beste van twee werelden. U behoudt uw vrijheid om te ondernemen en te bepalen wanneer en hoeveel u werkt, maar tegelijk heeft een stukje zekerheid en geniet u van gemak en tijdsbesparing op administratief gebied. Wij raden u dan ook zeker aan om als zzp’er te overwegen gebruik te maken van deze geweldige mogelijkheid!