Een sterke Nederlandse economie

Uit onderzoek is gebleken dat Nederland vandaag de dag tot de top 5 van de meest concurrerende economieën hoort van de wereld. Een van de elementen die deze stijging mede mogelijk heeft gemaakt, is het zogenaamde Topsectorenbeleid. Hoewel dit beleid onze concurrentiekracht positief heeft beïnvloedt, wordt het binnenlands nogal eens kritisch onder de loep genomen. Wat houdt dit beleid dit precies in? Lees er meer over in dit blog.

Meer over het Topsectorenbeleid

Om de Nederlandse concurrentiekracht te versterken en Nederland als kenniseconomie zowel nationaal als internationaal te laten floreren, is in 2011 het Topsectorenbeleid aangenomen, onder leiding van Kabinet Rutte I. Dit beleid richt zich op 9 innovatieve industrieën, te weten:

Deze sectoren zijn aangewezen, omdat dit de sectoren zijn waarin Nederland wereldwijd sterk opereert. Om een sterke kenniseconomie te bewerkstelligen, zijn er zogenaamde consortia voor Kennis en Innovatie opgericht. Bedrijfsleven, universiteiten, overheid en onderzoekscentra werken samen aan kennis en innovatie, internationalisering en het verminderen van regeldruk. In hoeverre is het Topsectorenbeleid na 5 jaar geslaagd?

Opmaken van de balans

Inmiddels heeft het kabinet de balans opgemaakt en gekeken in hoeverre de doelstellingen van het Topsectorenbeleid zijn behaald. Nederland is inmiddels gestegen naar de vierde plaats op de ranking van The Global Competitiveness Award. Daarnaast is Nederland ook steeds beter gaan scoren op innovatievermogen, door de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. Hierdoor is een omgeving ontstaan waarin innovaties sneller tot stand konden komen. Er is fors geïnvesteerd in deze kennisontwikkeling: zo’n half miljard euro. Er zijn veel mogelijkheden voor het mkb en startups, om hiervan te profiteren, waaronder vrijgekomen subsidies. Kortom: er mag geconcludeerd worden dat het Topsectorenbeleid wel degelijk positief heeft bijgedragen aan het (internationaal) versterken van de Nederlandse kenniseconomie.

Draagt u ook bij aan innovatie en kennisontwikkeling?

Zoals hierboven al is vermeld, wil de overheid bedrijven en instellingen stimuleren bepaalde werkzaamheden te ontwikkelen en uit te voeren. Kortom: innovatie. Hiervoor zijn subsidies in het leven geroepen die het voor ondernemers makkelijker moeten maken om deze ontwikkelingen daadwerkelijk te bewerkstelligen. Heeft u zelf een bedrijf dat bijdraagt aan innovatie en wilt u weten in hoeverre u recht heeft op subsidies? Neem dan eens een kijkje op de website van Subsidie Advies Bureau, voor meer informatie over onder andere WBSO subsidie.