Een wereld van verschil, of?

Je krijgt te horen dat je werkgever overgaat op payroll, maar je hier nauwelijks iets van zal gaan merken. Je gelooft je baas, maar toch begin je je een klein beetje zorgen te maken. Wat zijn dan precies de gevolgen? Wat verandert er en wat blijft er hetzelfde? In dit blog leggen we het aan je uit.

Payroll: wat betekent het nou eigenlijk?

Het is logisch als je niet helemaal door hebt wat payroll nu eigenlijk is. Payrolling betekent dat je werkgever het juridisch werkgeverschap heeft uitbesteedt. Waarschijnlijk heeft je werkgever teveel administratief werk en is het voor hem of haar te moeilijk om bij te blijven met alle regels en wetten. Daarom schakelen bedrijven vaak een payrollbedrijf in: zo’n bedrijf houdt een oogje in het zeil en verzorgt de administratie op verschillende fronten. Wat de werkgever wel zelf behoudt, is het operationeel werkgeverschap. Maar zelfs binnen het juridisch werkgeverschap heeft je werkgever de keuze in wat wel en niet uit te besteden. We bespreken de opties die je werkgever heeft, zodat jij weet of je arbeidssituatie gaat veranderen.

Het operationeel werkgeverschap: je baas blijft je baas

Ben je bang dat je bijvoorbeeld een compleet ander aanspreekpunt krijgt? Geen angst, je baas blijft gewoon de eindverantwoordelijke op de werkvloer. Wanneer hij of zij het juridisch werkgeverschap uitbesteedt, betekent dit dat je baas wel zijn of haar eigen medewerkers blijft werven en selecteren. Iets waar je baas niet meer verantwoordelijk voor gaat zijn, is de salarisadministratie. Deze besteedt hij uit aan het payrollbureau: je gaat dus door het payrollbedrijf uitbetaald worden. Ook bij ziekte wordt je door het payrollbedrijf doorbetaald. Daarnaast blijft je baas zelf de planningen maken en bepaalt hij of zij nog steeds zelf de arbeidsvoorwaarden. Je baas blijft dus gewoon je baas.

Raak ik door de overstap mijn rechtspositie kwijt?

Nee, je rechtspositie wordt tijdens de overstap evenals je je arbeidsvoorwaarden overgenomen. Dit betekent dat je niks kwijt zal raken wat je hebt opgebouwd en je enkel een verandering zult merken op het gebied van bijvoorbeeld de loonbetalingen. Ben je bang dat je arbeidssituatie er alsnog op achteruit gaat? Kijk dan na met welke partners het payrollbedrijf samenwerkt. Veel payroll bedrijven werken samen met goede verzekeraars zoals De Amersfoortse, ONVZ en Allianz waardoor ze je een uitgebreid pakket aan personeelsvoorzieningen kunnen bieden.

Biedt het jou ook concrete voordelen?

Zeker, payroll kan voor medewerkers vele voordelen met zich meebrengen. Bij veel payrollbureaus is er een helpdesk beschikbaar, waardoor je bijna altijd direct antwoord krijgt op je vragen. Je profiteert vaak van collectieve aanbiedingen en bovendien zijn al je gegevens digitaal opgeslagen. Denk hierbij aan je contract en je arbeidsvoorwaarden. Daarnaast krijg je een stukje extra zekerheid: je ontvangt altijd je salaris op de afgesproken datum en wordt bij ziekte gewoon doorbetaald. Vrees dus niet voor payroll. Je gaat er niet op achteruit, je werkgever blijft gewoon je werkgever en je behoudt je opgebouwde rechtspositie!